Solcelle forskning

Solcelle forskningens problemer og teknologier

Solcelleforskningen arbejder på at løse nogle vigtige grundlæggende udfordringer ved solceller.

Dels skal det økonomiske perspektiv forbedres, så der ikke bliver alt for dyre priser på tagsten med solceller. Det skal gerne blive billigere at komme i gang, og så skulle man gerne kunne forvente lang levetid på sit solcelleanlæg. Ellers er det svært at forestille sig at solcelleanlæg bliver allemandseje.

Derudover kan det være direkte miljøskadeligt med de typer solceller, der ofte skal skiftes. Hvis solcellerne skal skiftes hvert år, så kan det negativt påvirke miljøet.

Det er helle ikke uden betydning, at udnyttelsen af solenergien i dag langt fra er 100%. Effektiviteten i energiomsætningen fra forskellige typer af solceller er meget forskellig.

I forbindelse med byggeri kan det være en god ide at rådføre sig med det byggefirma, som skal stå for byggeriet.

Forskellige solcelletyper og energieffektivitet

Udover inorganisk baserede multijunction paneler, som kun bruges til rumforskning, så findes der tre forskellige typer af solceller, som kan bruges til at udnytte solenergi.

  • Organiske solceller
  • Perovskit baserede solceller
  • Silicium baserede solceller

Organiske solceller

De organsiske solceller er forholdsvis billige i forhold til de andre nævnte solcelleteknologier. Udnyttelsen af solenergi ligger omkring 10%, hvilket gør det til den mindst effektive type solceller.

Perovskit baserede solceller

Perovskit baserede solceller har den højeste energieffektivitet af de tre typer. Udnyttelsen er 22%, men den store ulempe er solcellernes korte levetid, der typisk kun er omkring et år.

Silicium baserede solceller

De silicium baserede solceller ligger tæt på perovskit-baserede solceller med sin udnyttelse på 20%. Til gengæld har denne type også både en stor fordel og en ret væsentlig ulempe. Fordelen er at silicium solceller har en meget lang levetid, der nemt kan overstige 20 år. Ulempen er dog, at solcellerne er meget dyrere end de andre to typer.

Forskningens fremtidsperspektiver for solceller

Som det fremgår af ovenstående gennemgang af de forskellige typer solceller, så er der fordele og ulemper ved hver type. Heldigvis sker der hele tiden markante fremskridt i forskningen, så solcellerne løbende bliver mere økonomiske. Det gælder både i forhold til pris og energiudnyttelse, men derudover forbedres levetiden på solcellerne også i de forskellige solcelletyper, og samtidig udvikles og udforskes nye og bedre typer af solceller.

Hold godt øje med denne side, hvor vi følger udviklingen i solcelleforskningen tæt.